Coronakrisen har kastet stort set alle danske virksomheder ud i en af de sværeste discipliner: At lave et drastisk kursskift uden at køre af sporet.
Nogle få virksomheder har haft manualen på plads, hvor de med afsæt i erfaringerne fra finanskrisen har vidst, hvad de skulle gøre, andre har brugt deres forretningsmæssige intuition til at handle hurtigt og effektivt, og endelig er der en stor gruppe af virksomheder, der er blevet holdt i live af hjælpepakkerne, og de er stadig ved at danne sig overblik over, hvordan fremtiden uden hjælpepakker ser ud.
Det er særligt den sidste gruppe af virksomheder, denne artikel er henvendt til. For en forretningsmodel, hvor man lever på statens nåde, er naturligvis uholdbar i længden.
Rigtig mange virksomheder har været tvunget til at tænke i mere digitale løsninger. En omfattende analyse fra Dansk Industri viser blandt andet:
Det er fint, at flere virksomheder har fået øjnene op for digitalisering, men når man som jeg har arbejdet med digitale transformationer i over 20 år, ser man det ikke en forceret digitalisering som et udpræget sundhedstegn. Digitale transformationer kan være komplekse, og hvis de ikke bliver håndteret rigtigt, kan de lige så vel få negative konsekvenser.
Når Dansk Industris digitale direktør til Berlingske kalder de danske virksomheders digitalisering under coronakrisen for et digitalt tigerspring, så vil jeg også lige mane til besindighed. Ved første øjekast synes det imponerende, at 60% af de danske virksomheder har skruet op for de digitale arbejdsformer, men reelt betyder det blot, at flere er begyndt at holde møder gennem Skype, Zoom, Teams etc. og det er fine værktøjer, men de er ikke revolutionerende for forretningen og har været i brug i mange virksomheder i flere år.
Før virksomhederne kaster sig ud på nye digitaliseringseventyr uden professionel styring, mener jeg, at der findes et mere oplagt kursskift, enhver virksomhed bør lave, så snart en krise presser sig på – nemlig, at trimme alt det fra forretningen, der ikke bidrager positivt til bundlinjen.
Hvis en virksomhed får lov at stå, så vokser den til med gode idéer, der kun er en omkostning for forretningen, og det har virksomhedernes beslutningstagere lige nu en helt unik mulighed for at gøre noget ved.
Coronakrisen har nemlig skabt en ’sense of urgency’, og det gør virksomhedens ansatte meget modtagelige over for det enkle budskab:
”For at overleve og sikre, at I har en arbejdsplads i fremtiden, er vi nødt til skære fedtet fra i organisationen og fokusere på det, der tjener penge.”
Er det kynisk, hvis en leder udnytter det kommunikative potentiale en krise giver ham eller hende, til at højne de ansattes omkostningsbevidsthed? Nej, det mener jeg bestemt ikke, for sandheden er, at en sund forretning bidrager mere til samfundet end en virksomhed, der går konkurs.
En dygtig leder tager ansvaret på sig og styrer virksomheden gennem krisen, ved at handle konsekvent og uden tøven. Er du i tvivl om, hvordan du skal tage roret i virksomheden og styre den sikkert i land, så kan du komme langt med følgende tre trin.
1: Få det fulde omkostningsoverblik, hvis du ikke har det
For at du kan trimme din forretning, må du danne dig et overblik over, hvor der tabes penge. Og her skal du selvfølgelig holde tabet op i mod bidraget til din virksomhed. Det kan være en god idé at klassificere omkostningerne i forskellige puljer, og vurdere, hvor meget, der kan skrues på de enkelte puljer.
2: Lav en plan
Når overblikket er på plads, er det tid til, at du sammen med virksomhedens øvrige beslutningstagere laver en eksekveringsplan for, hvordan virksomheden skal trimmes. Hvilke områder skal der skrues på, hvilke konsekvenser får det? Og hvilke resultater forventer vi at opnå?
3: Skær én gang og skær hurtigt
De hårde beslutninger i en virksomhed må aldrig trækkes i langdrag. Problemerne forsvinder nemlig ikke af sig selv, de vokser sig bare større. Hvis din analyse har vist, at tallene kun hænger sammen, hvis du fyrer 3 medarbejdere nu og 4 i den kommende måned, er det bedre at fyre alle 7 med det samme.
Når du skærer fedtet fra i en virksomhed, skal det nemlig ske i et hurtigt hug, og du skal kun gøre det én gang. Alle de tiltag, der skal til, skal fremlægges for medarbejderne, så de kender situationen og retningen. Det er vigtigt, at medarbejderne ikke går og frygter for deres eget job, men i stedet hjælper med at redde virksomheden.
Brug for rådgivning?
Læs mere om mig på jeppeklestrup.com og send en uforpligtende henvendelse, så vender jeg tilbage, så hurtigt jeg kan.